Bevezetés helyett: a Wheeler-barkochbától a Monoverzumokig

„A hétköznapi ember a furcsa dolgokon csodálkozik. A bölcs a hétköznapiakon.” (Konfucius)

Képzeljük el, mondja John Archibald Wheeler amerikai fizikus, hogy sajátos barkochbát játszunk. Amikor a kérdező bejön a szobába és odafordul valakihez, akkor az válaszol a kérdésére. Aztán másvalakihez fordul, és az is válaszol – és így tovább egészen legkésőbb a 20. kérdésig, amikor is a kérdezőnek meg kell próbálnia kitalálnia, hogy mire gondoltak a szobában lévők, akik viszont nevetésben törnek ki. Ugyanis abban állapodtak meg, hogy nem állapodnak meg semmiben, hanem mindenki ötletszerűen fog igent vagy nemet mondani, és közben csak arra ügyel, hogy ne kerüljön ellentmondásba az előző válaszokkal. „Szép példa ez arra, hogy miként konstruáljuk meg a [feltételezett] valóságot a semmiből kiindulva”, állapítja meg Anton Zeilinger ausztrál kvantumfizikus.
A cél az volt, hogy a legkülönbözőbb témákat vizsgálva az ún. erős antropikus elvtől az ún. reverz matematikákon keresztül a hipotetikus, fénynél gyorsabban mozgó tachionokig bezárólag megmutassuk, hogy olykor mennyire esetlegesek a kiindulási pontok.
Ha viszont legalábbis óvatos kételkedéssel tárgyaljuk a különböző kérdéseket, akkor nem csak az derülhet ki, hogy milyen történeti okokból vesszük adottnak például a természeti törvény fogalmát (pedig egyáltalán nem az). Hanem az is – és igazából ennek a megmutatása lenne a cél –, hogy lehetnek, vagy legalábbis elképzelhetőek más megközelítések is.
Innentől kezdve ezt az egészet úgy is felfoghatjuk, mint a lehetőségek fázisterének egyfajta vizsgálatát, és ehhez az alapvető természettudományos érdeklődésen meg némi nyitottságon kívül olyan sokra nincs is szükségünk. Közben pedig, remélhetőleg nem csupán egyfajta, kritikus gondolkodáson alapuló szemlélet sajátítunk el (amely persze a mindennapi életben is hasznos lehet), hanem még jól is szórakozunk.

Galántai Zoltán, 2016 szeptember 18.

 eCalssic Kiadó web lapja


alkalmazott tudományfilozófia

„Az elméletek segítenek abban, hogy elviseljük a tényekkel kapcsolatos tudatlanságunkat.” (George Santayana)

alkalmazott tudománytörténet

„Reméljük, miként Einstein is tette, hogy a Világmindenség ravasz ugyan, de nem rosszindulatú; bár az alapján, amit tudunk róla, akár ravasz és rosszindulatú is lehet.” (John D. Barrow)